Més eficiència, seguretat, transparència, flexibilitat i agilitat. Són algunes de les principals potencialitats que la tecnologia Blockchain ofereix a les empreses, el sector públic i els ciutadans en general. Una tecnologia que, no obstant això, encara és incipient i precisa d’un marc legal adequat i de més especialistes a Espanya.

Aquestes van ser algunes de les conclusions que es van plantejar en el Fòrum Internacional de Suma Gestió Tributària “El Blockchain al Servei de la Societat”, que va congregar a Alacant als majors experts nacionals i internacionals en aquesta tecnologia disruptiva.

El congrés, que va completar l’aforament de l’EUIPO, amb més de 500 assistents, es va poder seguir així mateix per streaming i va anar Trending Topic a Espanya, amb més de 3 milions d’impactes en Twitter.

Suma Gestió Tributària ha volgut abordar aquest tema en aquest fòrum de referència a Europa, ja que es tracta d’una tecnologia que actualment està explorant en la seua Sandbox i LabTech, a través de la seua Divisió d’Innovació, SumaInnova, amb l’objectiu de millorar la qualitat en el servei que presta a la societat, generar més eficiència i transparència, incrementar la ciberseguretat i ser més sostenible amb l’entorn, la qual cosa situa a aquest organisme entre els pioners dins de l’Administració Pública a Espanya.

Una disrupció encara major que Internet

A fi d’aprofundir en les possibilitats del Blockchain i dins dels actes del 25 aniversari de l’organisme de gestió tributària de la Diputació d’Alacant, el fòrum es va articular en diferents panells per a abordar els reptes i oportunitats d’aquesta tecnologia, la situació d’Espanya en comparació amb altres països, les seues potencials aplicacions en el sector públic i les empreses i els seus reptes legals.

Els experts van coincidir a destacar que el Blockchain representa una disrupció encara major que Internet, amb múltiples aplicacions i un enorme potencial per a generar valor a la societat i que, amb un marc normatiu adequat i més formació i especialistes, Espanya està en disposició de liderar a Europa aquesta revolució tecnològica.

L’obertura del fòrum internacional, patrocinat per Bankia, va ser a càrrec del vicepresident de la Diputació d’Alacant i diputat de Modernització, Adrián Ballester; el Conseller Executiu de Bankia, Carlos Egea, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala.

El congrés va comptar amb la participació d’experts de reconegut prestigi nacional i internacional procedents del sector empresarial, del sector públic, de la banca, d’universitats i de startups tecnològiques.

Les oportunitats del Blockchain

Moderat pel director de Suma, Manuel Bonilla, el primer panell del fòrum va abordar els reptes i oportunitats del Blockchain amb la participació d’Alberto Gómez Toribio, especialista en Innovació i Blockchain de Bankia; Andrés Pedreño, president d’AlicanTEC; María Parga, vicepresidenta d’Alastria Blockchain Ecosystem; Raquel García, directora d’Estratègia i Relacions Institucionals de la CNMV;la investigadora especialitzada en Intel·ligència Artificial Nuria Oliver; i el director general de TICS de la Comunitat Valenciana, Pedro Pernias, posant de manifest en aquest sentit que l’educació és fonamental per a conéixer allò que afectarà les nostres vides, com en el seu moment ho va fer Internet.

El segon panell vertical del fòrum, moderat pel vicepresident de la Diputació Adrián Ballester, va brodar les oportunitats i reptes del Blockchain en el sector públic amb la participació de Jesús Ruiz, responsable de Tecnologia d’Alastria;Pablo de Castro, president d’ASCENTIC i professor de la Universitat de Cantàbria; i Manuel Martín Márquez, Data Streaming Project Leader en CERN (European Laboratory Nuclear Research) i expert en Blockchain d’orvium.io.

Reptes legals a Espanya

El Blockchain és una tecnologia molt transversal que afectarà moltes parts de l’economia i que ha de travessar molts dics legales.de aquests reptes legals va tractar el tercer panell del fòrum que, moderat per Rafael Navarro, cofundador d’Innsomnia, va comptar amb Rodrigo Valero, administrador d’Aplicacions TIC de l’EUIPO; Ramón Vilaroig, membre del laboratori interuniversitari de Blockchain BAES i professor de Dret Financer i Tributari de la Universitat Jaume I de Castelló; María del Carmen Pastor, directora de BAES i professora de Dret Mercantil de la Universitat d’Alacant; i Teodoro García, diputat de les Corts Generals i enginyer de Telecomunicacions especialitzat en Blockchain.

20 milions per a projectes digitals

L’última part del fòrum es va dedicar a exposar les oportunitats del Blockchain en les empreses a través casos reals d’èxit. Aquest últim panell, moderat per José María Gómez Gras, catedràtic d’Organització d’empreses de la Universitat Miguel Hernández, va comptar amb la participació d’Alejandro Rodríguez, d’adSalsa; Miguel Caballero, fundador i director executiu de Tutellus;i Jose Vuelta, director general de Pingvalue.

La clausura del congrés va ser a càrrec de Christian Archambeau, director executiu adjunt de l’EUIPO, José Manuel Leceta, director general de Red.es, del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, i Juan María Vázquez, secretari general d’Innovació, del Ministeri d’Economia.

Coincidint amb aquesta clausura, Leceta va animar a les empreses alacantines a aprofitar la primera de les convocatòries anuals enfocada a tecnologies habilitadores com el Blockchain, l’analítica de dades o la intel·ligència artificial que, per valor de 20 milions d’euros, Red.es publicarà en breu.

Per la seua part, Juan María Vázquez va advocar per la cooperació internacional i va destacar l’aposta del Ministeri d’Economia pel Blockchain i altres tecnologies.